26 de juny 2014

6.057 euros públics per als alumnes que vulguin estudiar en castellà


6.057 euros públics per als alumnes que vulguin estudiar en castellà

Wert decreta que la Generalitat haurà d'abonar almenys el cost corresponent a l'escolarització en un centre públic a aquelles famílies que vulguin portar els seus fills en centres privats que ensenyin en castellà.

José Ignacio Wert durant la celebració del quart centenari de El Greco / Ministerio de Educación, Ciencia y Deporte
José Ignacio Wert durant la celebració del quart centenari de El Greco / Ministerio de Educación, Ciencia y Deporte
El cost de l’escolarització en un centre públic, valorat en 6.057 euros pel ministeri d’Educació, és el que hauria d’abonar la Generalitat a les famílies que vulguin que els seus fills estudïin en castellà a Catalunya. Ja quedava clar a la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), que s’implanta el proper mes de setembre, que l’Administració catalana s’hauria de fer càrrec d’aquesta despesa, però ahir el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, en va revelar el cost exacte, després que el Consell d’Estat li recriminés setmanes enrere que no ho hagués fet.
El ministre Wert va explicar ahir, en una compareixença a la Comissió d’Educació del Congrés, que deixarà constància de la concreció d’aquests 6.057 euros en el reial decret que desplegarà la disposició addicional 38a de la LOMCE, que es preveu que s’aprovi aquest mes de juliol. Tal com consta a la reforma educativa del PP, Wert també va recordar que serà el Ministeri d’Educació el que avanci la compensació de l’import a les famílies, i que després ho descomptarà de les transferències a la Generalitat de Catalunya.
6.057 euros és el que costa a l’Administració una plaça pública en un centre educatiu -des d’infantil fins a batxillerat-, i es el que preveu Wert que s’aboni a les famílies que hagin de buscar un centre privat perquè l’oferta pública no preveu el castellà com a llengua vehicular. Tanmateix, si aquestes famílies només tinguessin a prop una escola privada la matrícula de la qual superés aquests 6.057 euros -i ho justifiquessin-, l’Administració pública també s’hauria de fer càrrec de tot el cost de l’escolarització.
Aquesta és la manera que Wert ha trobat per donar sortida definitivament a la seva creença que les famílies a Catalunya haurien de tenir dret a que els seus fills s’escolaritzin en castellà. La Generalitat, però, ja ha respost que aquesta novetat, coneguda ahir, és una nova improvisació del ministre, i que en cap cas es podrà dur a terme al setembre perquè, entre altres raons, les matrícules ja s’han tancat.
Rigau diu que el cost és inferior a 6.057 euros
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha respost aquest matí a les directrius de Wert en entrevistes a Catalunya Ràdio i Rac1. Segons Rigau, el càlcul del cost d’una plaça pública “és molt inferior” als 6.057 euros estimats pel ministeri d’Educació. La consellera ha afirmat que pagar l’escolarització en castellà a les famílies que ho reclamin és una “ofensiva per trencar el model lingüístic llançant un ham”.