imatge de: http://www.vilanova.cat/blog/joanoliva/?m=201001 |
EU Read, consorci que agrupa diverses organitzacions europees que treballen en el foment de l’hàbit lector, ha llançat la campanya Reading aloud, reading together (Llegint en veu alta, llegint junts) per fomentar la lectura en veu alta i en companyia.
Segons explica Sven Huber, l’oralitat té un paper fonamental en la literatura infantil, ja que permet crear moments de gran valor emocional que afavoreixen el desenvolupament lector dels nens, naturalitzant la lectura i creant un ambient que fa que el nen acudeixi als llibres de manera voluntària.
“El problema és que moltes famílies acostumen a deixar de compartir les lectures quan els nens comencen a llegir per si mateixos”, explica Huber. Precisament és en això en el que incideix la campanya d’EU Read: segons els experts, llegir al costat dels nens estreny llaços familiars, estimula l’empatia i indueix a la lectura. Llegir al costat dels nens construeix la base del seu aprenentatge futur, ampliant la seva visió del món i atorgant-los les eines necessàries per manejar-se en ell, com el desenvolupament de la seva capacitat crítica i de comprensió a nivells tant educatius com a socials.
El desenvolupament de les capacitats lingüístiques del nen és un dels principals beneficis de la lectura en veu alta. L’oralitat de l’escriptura li permet distingir lletres, augmentar la consciència fonològica i desenvolupar el seu llenguatge oral, aconseguint un vocabulari major i més ric.
Per a Toni Montserrat, cofundador de Boolino, tot això és important però “llegir junts contribueix sobretot a crear un hàbit lector que construeix els fonaments del pler de la lectura”. Per això, en el desenvolupament lector del nen, el paper de la família és fonamental. “El llenguatge dels pares i professors configura en gran manera el llenguatge que desenvoluparà el nen. Quan les famílies llegeixen juntes, el llenguatge del nen madura al mateix temps que va centrant-se en el significat de les paraules, contribuïm al fet que el seu vocabulari sigui més variat i major la seva competència lingüística”.
“Per descomptat, tot això requereix esforç i en cap cas hem de donar per descomptat que un nen que ja sap llegir no necessita que compartim lectures”. Perquè aquesta tasca sigui més fàcil per als pares, els experts de Boolino posen a la seva disposició una comunitat online gratuïta amb una base de dades de més 47 mil títols de llibres infantils, on també podran accedir a recomanacions de lectura personalitzades segons l’edat dels nens, que els permeti gaudir de l’hàbit de la lectura amb ells; i a una comunitat de 50 mil pares que busquen, comenten i compren llibres infantils.
Podeu fer-hi un cop d'ull a: http://www.boolino.com/ca/
font: http://criatures.ara.cat/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada