Des de l'Ampa de la Secció d'institud de Calldetenes ens conviden a tots a una xerrada interessant:
20 de novembre 2013
Xerrada
Etiquetes de comentaris:
escola en lluita,
família,
família/escola,
fem el que podem,
Fer de pares i mares,
fer país,
motivació,
participar,
propostes,
societat,
xerrada
seguim defensant l'escola pública
Concentració CIUTADANA UNITÀRIA a VIC:
el divendres 22 de novembre a les 10'30h. A la porta del Consell Comarcal d'Osona (c/Historiador Ramon d'abadal, 5 -Edifici del Sucre-).
EL CONJUNT DE SINDICATS, FEDERACIONS D'AMPA, PLATAFORMES SECTORIALS I MOVIMENTS CRIDEN A LA MOBILITZACIÓ CONTRA ELS PRESSUPOSTOS ANTISOCIALS
Aquesta manifestació compta amb el suport de les Federacions d'AMPA (FAPAC i FAPAES) i del MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa).
També la convoquen el conjunt del moviment sindical i veïnal de Catalunya (CONFAVC, FAVB, CCOO, UGT, IAC...), ja sigui directament o a través de diverses plataformes en defensa de la sanitat, la funció pública o l’educació, així com dels més variats moviments socials i sociopolítics (SOS-Racisme, PAH, Assemblea d’aturats/aturades, Campanya per una Renda Garantida de Ciutadania, “Iaioflautes”, “Juntes Podem”, “Front Cívic”, “Procés Constituent”...) i del moviment feminista (Ca la Dona).
MANIFESTACIÓ CIUTADANA UNITÀRIA a Barcelona:
Diumenge 24 de novembre de 2103, a les 12h a Pg. de Gràcia/Mallorca (Bloc d'educació)
A aquesta cruïlla, el MUCE convoca a tots els docents, les famílies i els estudiants per a formar una nova marea groga en defensa de l'educació pública i per uns pressupostos socials.
Etiquetes de comentaris:
escola en lluita,
fer país,
motivació,
participar,
societat
15 de novembre 2013
Setmana de la ciència

Des d'aquí us fem resò de tot el programa i us convidem a assistir a tptes les sessins que siguin del vostre interès.
Especialment a la sessió que tindrà lloc el proper
22 de novembre a les 20h
sota el títol:
Promoure bons hàbits alimentaris a la mainada: com i quan?
a càrrec del Dr. Aleix Sala de l'Hospital clínic de Barcelona.
Totes les ssesions seràn al vestíbul de l'Ajuntament de Calldetenes a excepció del dia 18.
Animeu-vos i no hi falteu!!
Etiquetes de comentaris:
família/escola,
fem el que podem,
Fer de pares i mares,
fer país,
motivació,
participar,
propostes,
societat,
xerrada
05 de novembre 2013
Que bo, fer esport!!!!
L’esport extraescolar: un espai educatiu
Manel Torrente
Pedagog
L’esport és una activitat extraescolar de gran acceptació que possibilita el desenvolupament de molts valors i hàbits que sovint són difícils de concretar en l’àmbit escolar. L’esport ha de ser una eina afavoridora del clima educatiu que envolta els més petits o joves. Cal una reflexió profunda entorn a aquest tema per superar tòpics i aprofundir en la seva vessant educativa. Amb aquest full volem oferir-vos elements de reflexió i eines per construir un bon model d’esport extraescolar.
Més informació a:
Lectures recomanades
- Guía para el monitor o monitora en el deporte escolar. CEAPA. Any 2011
- Cómo erradicar la violencia, el racismo, la xenofobia y la intolerancia en el deporte GUÍA PARA EL MONITOR DE ACTIVIDADES DEPORTIVAS. CEAPA. Any 2011
- Directrius per al desenvolupament de l’esport extraescolar fora de l’horari lectiu. DOGC VCP/3989/2010, de 10 de desembre
- Deporte escolar en la familia y en la escuela. Revista CEAPA. Núm. 113. Any 2012
- Actividad física y salud. Guía para padres y para madres. Ministerio de Educación y cultura. 44p. Any 1999
- El ejercicio físico es fundamental para un buen desarrollo de nuestros hijos.Article, autor: Ana Isabel del Río.
- Actividad física y salud en la infancia y la adolescencia. Guía para todas las personas que participan en su educación. Ministerio deEducación y ciencia. Ministerio de Sanidad y Consumo.
- Estudi dels hàbits esportius escolars a Barcelona. Institut Barcelona Esports. Ajuntament de Barcelona. Any 2007
- Deporte y educación. Revista de Educación, núm. 335 (2004), pp. 45-60.
- Cuando son tus hijos los que están en juego. Guía práctica para padres y madres de primera. Luis Mª Iturbide Lukin y José Ignacio Abando y María Ruiz de Oña. Ayuntamiento de Bilbao.
- Escuela de padres y madres. Ante una nueva proyección de las escuelas deportivas.Ayuntamiento de Sevilla. 141 pàgines. Any 2005.
Pàgines web interès
- Junts x l’Educació. Educar i crèixer en família. Activitat física. Generalitat de Catalunya
- Valors i esport. Web de l’associació cultural valors
- Gerència de Serveis d’Esports. Diputació de Barcelona
- Campanya “Compta fins a tres”. Ajuntament de Barcelona
- Esport escolar. Departament de la presidència. Secretaria general de l’esport. Generalitat de Catalunya.
- Faros. Hospital Sant Joan de Dèu. El portal de la salud para las familias.
Multimèdia
- Tinc un fill que fa esport.Eduqueu les criatures. Catalunya ràdio. Durada, 62’. Any 2008
- Els fills i l'esport. Eduqueu les criatures. Catalunya ràdio. Durada, 56’. Any 2006
- Todo encaja. Actitudes ante el deporte. Durada, 7’. CEAPA. Any 2010
Xerrades i tallers
- L’adquisició d’hàbits
- El desenvolupament de l’infant
- Més informació: Escola de Pares FaPaC
És necessari disposar d'elements de reflexió per tal de construir un model d’esport extraescolar en el qual els valors educatius estiguin sempre presents. Per on ha de començar l'AMPA que vol oferir activitats?
Participació, treball en equip, autoconfiança, coneixement de l’altre, equilibri iesforç han de ser prioritaris enfront de la competitivitat, competència desmesurada, agressivitat i violència. Aquest full vol ser una eina més perquè les AMPA i tothom qui educa hi trobin punts de reflexió i propostes per a la millora de les activitats esportives extraescolars.
PER QUÈ ÉS BO QUE INFANTS I JOVES FACIN ESPORT
L’esport és l’activitat més acceptada entre els joves; contràriament l’esforç físic cada cop és menys una necessitat vital. Un exemple el tenim a casa mateix, on s’ocupen hores il·limitades amb els videojocs i amb la plural oferta que ens ofereix internet i les seves xarxes socials. La vida se'ns ha fet més còmode però, alhora, la inactivitat física s'ha apoderat de nosaltres.
Dades fetes públiques mostren com el sedentarisme i l'excessiu consum de calories es perfilen com a problemes que cal atendre amb urgència. El Llibre blanc de l'esport a Catalunya ens diu que, del total dels nostres infants, un 50% dels nens i un 32 % de les nenes practiquen algun tipus d'esport (sense comptar l’assignatura curricular d’Educació física). Les interpretacions són diverses, però, el cert és que allò que hauria de ser universal és practicat per una minoria.
L’esport practicat des d’edats primerenques afavoreix el desenvolupament físic dels infants, alhora que l’ús adequat de l’esport esdevé un generador de valors personals i socials.
QUINS SÓN ELS VALORS EDUCATIUS DE L’ESPORT
El que és educatiu de la pràctica de l’esport no és únicament l’aprenentatge de tècniques o tàctiques, ni tampoc els beneficis físics o psíquics d’una bona preparació esportiva. El que és realment educatiu són les condicions en les que es desenvolupen aquestes pràctiques, que sempre haurien d’afavorir l’autoestima, conèixer-se, tenirseguretat i confiança en un mateix, serresponsable, saber elegir, etc.
És feina de l’entrenador cercar estratègies perquè els nostres infants adoptin actituds i maneres de fer que els faci créixer en el coneixement, l’equilibri personal, l’afectivitat i les relacions interpersonals, la inserció social i l’acceptació de les diferències.
El que dóna valor educatiu a l’esport extraescolar és la intencionalitat amb la que es practica, la seva condició d’obert, participatiu, no discriminatori i que respecti les habilitats dels individus. Tanmateix, tota intervenció educativa ha d’estar impregnada de valors i ha d’afavorir el desenvolupament harmònic dels infants. Malgrat el risc de donar-ne una visió esbiaixada, els valors implícits i explícits de l’esport els agruparem en dos grups:
VALORS PERSONALS
|
Autoconeixement
|
Autonomia
|
Responsabilitat
|
Autocrítica
|
Autocontrol
|
VALORS SOCIALS
|
Participació o cooperació
|
Respecte
|
Honestedat
|
Capacitat crítica
|
L’esport extraescolar ha de ser lúdic, recreatiu i educatiu i ha de permetre desenvolupar als nens i nenes individualment i col·lectivament. Per poder valorar i detectar la idoneïtat o no de les actuacions educatives caldrà fixar indicadors. Alguns d’ells són:
EL SENTIT LÚDIC I RECREATIU DE L’ESPORT EXTRAESCOLAR: UNA VESSANT EDUCATIVA DE PRIMER ORDRE
> LA VOLUNTARIETAT
Ha de permetre que els nostres infants facin esport tot sentint-se a gust i feliços.
Lúdic i voluntari no vol dir sense normes, al contrari. Vet ací dues realitats aparentment enfrontades a les que els entrenadors, en tant que educadors, hauran de trobar respostes que s’ajustin a les necessitats de cada noi o noia.
Als pares i les mares els toca copsar la idoneïtat de l’activitat esportiva escollida pel seu fill o filla; no oblidem que les voluntats dels fills no sempre es corresponen amb el més convenient. En qualsevol cas, tota decisió ha d’estar precedida pel diàleg i el pacte.
Què fer per resoldre conflictes a l’hora de decidir l’activitat més adequada per als seus fills/es:
- Adoptar actituds dialogants.
- Donar als fills o filles arguments ben construïts en pro o en contra, adaptant-los al seu nivell de comprensió.
- Oferir-los alternatives motivadores. En aquest punt serà important tenir en compte els seus gustos, les seves capacitats i habilitats, però, també, aquells espais o aquelles situacions en què sabem que s’hi troba còmode. Facilitarà la tasca el fet que el nucli familiar tingui moments d’oci col·lectius en què tothom s’ho passi bé.
> L’ESPONTANEÏTAT
És un valor que té un fort pes en les activitats extraescolars, especialment en l’esport.
Aquesta circumstància potencia l’actitud positiva dels nostres infants i, afavoreix l’adquisició de valors a partir de les intervencions educatives dels monitors.
Què fer els pares i les mares perquè els infants valorin la riquesa de l’espontaneïtat tot acceptant l’ordre col·lectiu:
- Comentar amb els fills o filles les activitats fetes i com s’hi han sentit.
- Fer-los parar atenció que és possible sentir-se bé i fer sentir bé els altres (no es tracta de fer interrogatoris, sinó de tenir converses com les que tindríem entre adults).
> LA DIVERGÈNCIA
Els infants sotmesos a situacions de divergència (el "jo" enfront dels altres) tenen la possibilitat de fer créixer i de reafirmar la seva pròpia personalitat.
> EL RISC
És un component molt propi de l’esport en tant que no són previsibles les accions ni l’efecte d’aquestes.
Què fer els pares i les mares perquè els infants valorin la riquesa del risc tot acceptant l’ordre col·lectiu:
És una bona oportunitat per acostumar els nostres fills a llegir el món en positiu. El fet que les coses no siguin sempre de la mateixa manera o com ens agradarien, pot despertar en els infants un estímul important per créixer i per ser valents davant situacions imprevistes.
> LA PRESA DE DECISIONS
És una bon aprenentatge que nens i nenes podran aplicar fàcilment a la seva quotidianitat.
Què fer els pares i les mares perquè els infants reafirmin la seva autoestima en copsar que són capaços de prendre decisions:
- Valorar les decisions positives preses pels infants, tot manifestant el nostre goig i estima.
- Substituir retrets com ara: “No serveixes per l’esport”, “no siguis tan indecís”, “no seràs mai un bon esportista”, etc, per: “estic content de tu”, “amb una mica més d’esforç milloraràs”, etc.
VINCULACIÓ AMB LA LÍNIA PEDAGÒGICA DEL CENTRE. QUAN SÓN EDUCATIVES LES ACTIVITATS ESPORTIVES
Aquests són alguns aspectes clau:
Les activitats esportives extraescolars, no poden quedar al marge dels principis recollits en el projecte educatiu del centre. Es podrà garantir el caràcter educatiu de totes les activitats i l’aplicació de les mateixes pautes de conducte si es vetlla per la comunicació entre els monitors i els mestres de l’escola. Les activitats esportives extraescolars, no poden quedar al marge dels principis recollits al projecte educatiu del centre
> Les actituds dels educadors no pot quedar en entredit
No és menys rellevant el paper que han tenir els pares, mares o acompanyants a les activitats de competició.
Són preocupants les no desitjables i sovintejades manifestacions espontànies que tenen lloc a l’entorn d’esdeveniments esportius extraescolars que tenen lloc. Pares, mares i educadors no poden mostrar conductes impregnades d’injustícia, d’intolerància o de violència,... Els adults som models per als més petits i, en situacions com les esmentades, els nois i noies s’emmirallen en les actituds i comportaments dels adults.
> Qüestionem-nos l’esport de competició
Es pensa massa de pressa en l’esport federat, quan potser aquestes consideracions ens poden distanciar de la realitat més propera. Caldrà analitzar serenament la situació i, des de la reflexió compartida, valorar la conveniència d’optar pels compromisos que implica el federar-se. Per a què un infant gaudeixi de l’esport, no és necessari plantejar-se fites tan ambicioses que, tard o d’hora, deixaran de ser fites educatives.
L’ESPORT EXTRAESCOLAR UN COMPLEMENT A L’ESPORT ESCOLAR
Igualment, l’esport fora de l’horari escolar ha de ser una eina complementària a l’acció docent, per tant, caldrà vetllar per a què en cap cas es discrimini a ningú. El respecte per la diferència ha de fer-se present en totes les activitats, sense oblidar que en parlar de diversitat s’està parlant, també, d’igualtat d’oportunitats en relació al gènere. Les diverses modalitats d’esport extraescolar s’han d’oferir indistintament a nens i nenes, la qual cosa, ens obligarà a fer propostes agosarades i programes específics que potenciïn la incorporació de les noies en aquells esports on domina el sexe masculí.
COMPETICIÓ I EDUCACIÓ SÓN COMPATIBLES?
Els mestres no preparen als seus alumnes solament per aprovar l’examen final, no es pot, doncs, pretendre que l’esport en l’edat escolar s’orienti únicament cap al triomf en la competició. Competició i educació se’ns poden presentar com realitats diferents i incompatibles; però no ho són donat que:
- Podem promoure-hi l’aprenentatge en el respecte i en la convivència.
- Podem evitar el model competitiu extrem que col·loca el guanyar com a fi que s’anteposa a qualsevol altra finalitat.
Fem-nos nostres les recomanacions per als més joves del grup de treball sobre Ètica i valors a l’esport escolar català:
- Entreno, jugo i competeixo per passar-m’ho bé i per formar-me com a persona.
- Intento guanyar, però sé que no és el més important.
- Sóc responsable, em comprometo amb els companys i les companyes i amb l’entrenador/a.
- Sóc part d’un equip.
- Accepto la importància de respectar el reglament i sobretot la feina d’aquells que asseguren el seu compliment.
- Sense regles ni àrbitres no puc jugar.
- No m’agraden els fanatismes, per animar no cal menysprear ningú.
- Anima’m, però respecta els altres
QUINS MONITORS NECESSITEM
No obstant, si volem avançar en l’educació del lleure dels nostres infants, cal que la formació i reciclatge de les persones que estan duent a terme aquestes activitats sigui el primer objectiu a assolir. Cal potenciar activitats esportives concordants amb les necessitats dels infants d’avui i cal revisar les metodologies i tècniques que apliquen els nostres monitors per fer de la pràctica esportiva un espai d’intervenció educativa. Cada cop més, entitats públiques i privades, ofereixen gran quantitat de xerrades, cursos o tallers de formació especialment adreçats a persones que opten per l’educació en el temps lliure dels infants.
COM HAURIA DE SER EL MONITOR QUE FACI ACTIVITATS ESPORTIVES
Possible perfil de monitor o monitora:
|
No es pot pretendre que que l'esport en edat escolar s'orienti únicament cap el triomf en la competició.
A L'AMPA VOLEM OFERIR ACTIVITATS ESPORTIVES, PER ON COMENCEM?
Primer cal que la junta de l’AMPA expliqui a la direcció de centre el seu projecte i li demani que el tema sigui tractat en el consell escolar de centre, mentrestant es poden fer diverses coses:
- Conèixer els interessos de tota la comunitat educativa pel que fa a l’esport.
- Recopilar informació referent a l’avantatge de fer esport extraescolar en el centre.
- Dissenyar un projecte provisional (que es presentarà al consell escolar de centre) on hi figurin:
- Estat de la situació: com surt la idea, resultat de la detecció feta entre els pares de l’escola, etc.
- Objectius que es proposen.
- Tipus d’activitat a fer i per a quins nivells.
- Recursos necessaris:
- Humans (monitor/a, pare i mare responsable)
- Infrastructurals (utilització de patis o pistes)
- Econòmics (adjuntar un pressupost de la previsió de despeses i d’ingressos)
- Condicions imprescindibles per posar en marxa l’activitat.
- Tenir un número suficient de pares, mares i infants compromesos.
- Acordar el grau d’implicació que es vulgui que tingui l’escola (reunions periòdiques, contacte monitors - mestres, etc.)
- Difusió, inscripcions, etc.
- Característiques del monitor o monitora (com es farà l’elecció,...)
- Com s’avaluarà el projecte.
RECOMANACIONS PRÀCTIQUES
|
font: http://www.fapac.cat/ifamilies
Subscriure's a:
Missatges (Atom)