20 de febrer 2016

Habilitat per al futur

A través del Blog de Pares hem trobat  un article que ens planteja els canvis més importants que es produiran en el que anomenen 4a Revolució Industrial, aquella on els canvis tecnològics tenen un paper vital cosa que implica un canvi de xip ( mai millor dit!!!!).
 Aquest article ha estat publicat a Via Empresa , el diari empresarial de Catalunya , ens transmet les conclusions plantejades per WEF  (World Economic Forum ) sobre els dels canvis més importants que es poden resumir en :
  1. L'automatització de les tasques i l'eliminació d'intermediaris qüestionen llocs de treball.
  2. Els més buscats seran els experts en vendes i els analistes de dades.
  3. Els que ens ha fet bons professionals fins ara potser no ens servirà en el futur.
  4. Les habilitats socials seran el complement perfecte a les tècniques.
Seguidament la WEF ens dona un seguit de dades estadístiques que ens poden fer veure la velocitat de vertigen amb que es donaran els canvis:
  1. El 65% d'infants que avui estan a primària, acabaran treballant en feines que encara no existeixen.
  2. L'anomenada 4a Revolució Industrial implicarà la pèrdua neta de 5 milions de llocs de treball en les 15 economies principals del món.
Josep Salvatella,  soci i conseller de Roca Salvatella, ens explica que tot i aquests canvis es produiran en el temps, no seran canvis de manera brusca i que per tant hi haurà un procés d'adaptació que obligarà a universitats i centres educatius a canviar la seva manera de transmetre  i el contingut de l'aprenentatge.
Competències bàsiques
Segons l'estudi de la WEF, els analistes de dades serà una de les tasques importants del futur. Aquesta tasca consistirà en saber gestionar i aprofitar la gran quantitat d'informació que generen les noves tecnologies.
L'altra tasca important en el futur serà l'especialista en vendes, el qual amb les seves habilitats per comercialitzar, és la persona clau per explicar els seus negocis a clients i administracions.
Quines habilitats estan relacionades amb aquestes tasques o feines?
Segons la WEF, les habilitats més importants són les presentades en el següent resum:
  1. Resolució de problemes
  2. pensament crític
  3. Creativitat
  4. Qualitats relacionals
  5. Treball en equip
  6. Intel·ligència emocional.
  7. Capacitat per prendre decisions.
Si voleu comparar les diferències amb les habilitats actuals us recomanem que llegiu l'article sencer!
L'anàlisi de Salvatella conclou que l'element diferenciador en el desenvolupament d'aquestes habilitats és l'actitudinal. Cal una actitud positiva davant els propers canvis !!!
L'article ens parla d'altres aspectes com: Estem preparats pel canvi? Quines són les actuacions immediates?
Finalment Salvatella conclou que les escoles i els mestre rebran transformacions molt importants i que cal ajudar a construir un model d'escola diferent de l'actual!!!
Si voleu llegir l'article sencer, ho podeu fer tot clicant el següent vincle:
Ja ens podem posar les piles!!!!