13 de març 2017

Temps de triar

Us volem fer resò d'un article publicat al diari d'educació que, ara que s'apropa el tems de preinscripció, convida a reflexionar.
El podeu lleguir sencer aquí
Tots som responsables de la segregació escolar: les famílies que matriculen els seus infants en centres on van els seus semblants, les famílies que fugen del seu barri per buscar una escola millor, però està clar que els màxims responsables són els poders públics amb les seves polítiques educatives.
És obligació de l’administració fer entendre als seus votants que, a part de contribuir al fracàs escolar, la segregació escolar ocasionarà sí o sí un problema de cohesió important al nostre país.

Hi ha municipis on la política educativa “exclusiva”, fomentada o permesa per la Generalitat i també per l’administració local, ha conduït a l’aparició de tres tipus de centre educatius: escola concertada, escola pública d’excel·lència i escola pública subsidiària. Segons aquest informe, al Maresme i Vallès Oriental hi ha diversos municipis inclosos dins la llista de les 50 ciutats amb més segregació escolar al curs 2013-14. Alguns exemples són Les Franqueses del Vallès, Montornès del Vallès, Granollers, Premià de Dalt, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Caldes de Montbui, Sant Celoni, Montcada i Reixac o Vilassar de Mar. A part de la concentració d’alumnat estranger, cal dir que es tracta d’escoles o instituts on hi ha una proporció molt elevada de famílies socioeconòmicament desfavorides.