10 de novembre 2015

Llibre de família: club de lectura

Va, us animeu???



La FaPaC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura han signat un acord per posar en marxa un club de lectura virtual dirigit a totes les famílies. El club s'estrena el 10 de novembre i inclou la lectura compartida de 7 llibres anuals. 
 
La FaPaC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura posen en marxa un club de lectura virtual dirigit a les famílies 
 
  • El club de lectura “Llibre de família” s'estrena avui 10 de novembre, està obert a la participació de totes les famílies, i inclou la lectura compartida de 7 llibres, un cada mes, relacionats amb l'àmbit familiar. 
  • Tots els llibres estaran disponibles en les biblioteques públiques arreu del territori per sol·licitar-los en préstec.
 
Barcelona, 10 de novembre de 2015
 
La FaPaC i el servei de Biblioteques del Departament de Cultura han signat un acord per posar en marxa un club de lectura virtual dirigit a totes les famílies amb l'objectiu de promoure l'hàbit lector i l'ús de les biblioteques com a equipament cultural. A més, la iniciativa preténfomentar el diàleg entre els pares i mares perquè, gaudint de la lectura, reflexionin sobre la seva tasca com a educadors i reforcin la seva participació en l'educació dels infants i adolescents.
 
El club denominat “Llibre de família”, al qual s'hi podrà accedir a través de l'adreça web: http://biblioteques.gencat.cat/llibredefamilia s'estrena avui dimarts 10 de novembre i estarà obert fins al mes de juny del 2016, en aquesta primera fase. Apuntar-s'hi és molt senzill, només és necessari registrar-se amb un correu electrònic.
 
Cada mes es farà la lectura, dinamitzada i compartida entre tots els lectors, d'un dels 7 llibres inclosos en el club, tots ells relacionats amb l'àmbit de les relacions familiars, amb especial atenció a les referències vinculades a la tasca educativa de les famílies. Tots els llibres estaran disponibles a les biblioteques arreu del territori perquè es puguin sol·licitar, de forma senzilla, a través del servei de préstec.  
 
Les lectures programades inclouen un manual, un assaig, novel·les, llibres de literatura infantil i juvenil. El calendari és el següent:
 
  • La meva família i altres animals. Gerald Durrell. La butxaca (disponible en català i castellà) (10 novembre 2015)
Narra les peripècies d'uan família insòlita, desbaratada i molt poc convencional que decideix abandonar la grisa i plujosa Anglaterra per instal·lar-se a l'assolellada i paradisíaca illa grega de Corfú. 
  • Molsa. David Cirici. Edebé (Premi Edebé 2013)  (11 desembre 2015) 
Molsa és un gos que, sense entendre el perquè de les guerres, ha vist com la seva llar i la  família amb qui vivia desapareix en caure una bomba que ho destrueix tot. Tracta la  búsqueda dels seus dos nens, la Janinka i en Mirek.
  • La Universitat de la vida, Rob Riemen. Arcàdia. (12 gener 2016) 
Recull el testimoni de dinou personalitats diverses sobre la seva trajectòria vital, com Jordi Savall, Peter Mayer, Philippe de Montebello, Príncep El Hassan Bin Talal, entre d'altres.
  • Propios y extraños. Anne Tyler. Alfaguara (13 febrer 2016)
Dos matrimonis que no poden tener fills i decideixen adoptar una nena es coneixen a un aeroport mentre esperen la seva arribada. Aviat comencen una gran i imprevisible amistat.
  • Fario. Santi Baró. Cruïlla (Premi Gran Angular 2014) (14 març 2016)
L'Andrea, una adolescent rebel i conflictiva, és expulsada de l'institut i la seva mare decideix enviar-la a passar una temporada amb els seus avis als Pirineus a qui no coneix. La noia descobrirà una nova manera de viure i grans secrets amagats fins aleshores.
  • Val més educar. Gregorio Luri. Portic i La butxaca (també disponible en castellà) (14 abril 2016) 
Amb un punt d'humor i d'ironia, l'autor pretén convidar a la reflexió sobre l'art d'educar, des dels petits hàbits fins als principis morals. Parlant de paternitat, aposta per recuperar el sentit comú i posar en valor la saviesa pràctica de les famílies. 
  • Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada, Sherman Alexie. (14 maig 2016) 
Crònica de l'adolescència d'un jove indi americà que mira d'allunyar-se de la vida que creia que estava destinat a viure. Basada en les experiències personals del seu autor. La novel·la va obtenir l'any 2007 el National Book Award for Young People's Literature. 
 
El club estarà dinamitzat i moderat, en tot moment, per l'escriptora especialitzada en literatura infantil i juvenil, Anna Manso, autora de la columna “La pitjor mare del món” del Diari ARA, qui s'encarregarà de promoure la interacció entre els lectors, orientar la seva lectura i resoldre els dubtes que aquesta pugui originar.
 
El club de lectura està pensat per ser un punt de trobada, d'integració i d'interacció on les famílies podran relacionar-se per compartir els seus comentaris, reflexions i punts de vista sobre una mateixa lectura, així com parlar dels seus coneixements i experiències al voltant de l'educació. Aquest club de lectura pretén ser una eina perquè els pares engresquin els fills a la lectura compartint amb ells allò que llegeixen.
 
La plataforma en línia és lliure i de fàcil accés, oberta a tothom, perquè totes les famílies interessades puguin ser membres d'aquest club i tinguin accés al coneixement i a la cultura. La distància o la manca de formació no han de ser cap obstacle. Només serà necessari disposar d'un ordinador i connexió a internet. Per facilitar-ne l'accés a tots els usuaris aquests podran fer-ne ús dels ordinadors de les biblioteques.